Здоровий спосіб життя – вибір успішних!

Проблема здорового харчування є досить актуальною в сучасному суспільстві. Із кожним днем осіб, які піклуються про своє здоров’я більшає, і доволі часто це піклування проявляється зміною характеру свого харчування. Хтось стає веганом, хтось відмовляється лише від м’ясних продуктів, а хтось вдало комбінує.

Якщо хочеш продовжити своє життя, приборкай свою трапезу. Б.Франклін

Здорове харчування – це раціон, який здатний задовільнити основні потреби організму в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах та мікроелементах, тому його дотримання є важливим аспектом нашого життя.

Принципи правильного харчування становлять основу здорового способу життя. Споживаючи щодня адекватну кількість калорій за рахунок збалансованого набору переважно корисних продуктів, можна значно зменшити ризик серцево-судинних захворювань, діабету та раку, тобто найбільш небезпечних захворювань.

Основним правилом щоденного здорового харчування є різноманітність – якщови будете постійнохарчуватися одним і тим же набором продуктів, то з часом в організмі виникнене достатність певних вітамінів та мікромінералів.

Ключовими продуктами здорового харчування є

  • овочі і крупи – солодка картопля (батат), гречка (зелена), апельсини, ківі, манго, булгур, курага, чорнослив, яблуко, слива, айва, квасоля, перлова крупа, помідор, сир твердий (знежирений), капуста, груша (більший перелік продуктів можна знайти на цьому сайті https://fitness.org.ua/glikemichnii-indeks-sho-ce-povna-tablicia-prodyktiv-z-niz/)
  • незначна кількість м’яса, риби і морепродуктів;
  • різноманітні горіхи, фрукти тощо.

У більшості випадків правильне харчування починається із заміни тваринних жирів на рослинні.

Існує безліч рекомендацій стосовно здорового харчування, але хотілося б зупинитися на основних:

  • Споживання адекватної кількості калорій протягом доби відповідно до індивідуальних потреб та способу життя.
  • Вживання продуктів з клітковиною. Клітковина – це вид складних вуглеводів, які не здатні перетравлюватися в шлунку людини та уповільнює швидкість підвищення цукру в крові.
  • Обмеження споживання харчових продуктів та страві зі значним вмістом солі, цукру та надмірним вмістом жиру, а також виключення трансжирів.
  • Дотримання регулярного режиму споживання їжі.
  • Дотримання водного балансу та відмова/обмеження вживання алкогольних напоїв.
  • Не переїдати: краще менше, однак частіше.
  • Фізична активність.
  • Здоровий сон.

Як бачимо, універсального еліксиру довголіття немає, є своє рідний комплекс, який покращує якість та тривалість життя. І на завершення хотілося б нагадати, що дбаючи про свій раціон ми дбаємо про своє здоров’я.

Вікторія КОЛІСНІЧЕНКО

Людям із порушенням зору